დიდი ინტერესით ჩავერთეთ პროექტში "ჩვენი კულტურული მემკვიდრეობა". საპროექტო ჯგუფის საინფორმაციო ხასიათის შეხვედრაზე გავიგეთ, რომ კახური პური (დედას პური) და ჩურჩხელა საქართველოს კულტურისა და ძეგლთა დაცვის მინისტრის ბრძანებისა და იუნესკოს კონცეფციის მიხედვით, 2015 წლის 7 ნოემბერს არამატერიალური კულტურის ძეგლად აღიარეს. გაგვიჩნდა სურვილი, ჩავსულიყავით ჩემს მშობლიურ კახეთში, გავსაუბრებოდით ადგილობრივ მაცხოვრებლებს, ჩვენი თვალით გვენახა და უშუალოდ მათგან მოგვესმინა დედას პურისა და ჩურჩხელის დამზადების ტექნოლოგია.
გათენდა 16 მაისის დილა, მე მშობლებისა და მეგობრის თანხლებით ვეწვიე კახეთს. მშობლიური ქიზიყი მაისისათვის დამახასიათებელი სიმწვანითა და ფერადოვნებით შემოგვეგება. დილით ადრე შემოვიარეთ თონეები, დავესწარით პურის ცხობის პროცესს, ვისაუბრეთ დედას პურის დამზადების ისტორიაზე, ტექნოლოგიასა და საზოგადოებრივ გამოცდილებაზე. ასევე დავესწარით კახური ჩურჩხელის ამოვლების პროცესსაც. ქალბატონმა მარიკა ბუთლიაშვილმა დიდი ყურადღებით მოგვისმინა, გულთან მიიტანა საპროექტო ჯგუფის სურვილი, მერე მარნიდან ბადაგი ამოიტანა, სპეციალურად ჩვენთვის თათარა მოადუღა და სახელდახელოდ ჩურჩხელებიც ამოავლო, პარალელურად დაწვრილებით გვიამბობდა "ქართული სნიკერსის" დამზადების წესზე და გვაცნობდა საკუთარ გამოცდილებას.
მე და ჩემმა მეგობარმა დღე შინაარსიანად და ლამაზად გავატარეთ, ჩვენი საქმიანი ვიზიტი გადავიღეთ და თბილისში დაბრუნებულებმა საპროექტო ჯგუფის წევრებს გავაცანით. მადლობა კახეთს - ღვინისა და ვაზის სამშობლოს, მადლობა ქალბატონ მარიკას გულთბილი მიღებისა და უშურველი მასპინძლობისათვის, მადლობა პროექტს "ჩვენი კულტურული მემკვიდრეობა".
Sunday, May 16, 2021
სტუმრად კახეთში - დედას პური და ჩურჩხელა - არამატერიალური კულტურის ძეგლი
- საპროექტო ჯგუფის წევრი ანანო მარგიშვილი
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment